sisältöön »
Valitse kielifi
Tekstikoko Suurenna fonttikokoa
Avaa haku
Ilmakuva Humppilasta
 

Ajankohtaista

19.02.2024

Humppilan kunnan lausunto – Kanta-Hämeen hyvinvointialueen (OmaHäme) lausuntopyyntöön hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta


Humppilan kunnanhallitus, 19.2.2024



Humppilan kunnan lausunto – 
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen (OmaHäme) lausuntopyyntöön hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta




Lausuntoaika 30.1–23.2.2024


Lausuntokierroksen kysymykset:


 - Yleiset havainnot ja kommentit palveluverkon muutosesityksestä

 - Esitettyjen toimenpiteiden mahdolliset vaikutukset edustamanne tahon palveluihin?

 - Mitä hyötyjä tunnistatte muutosesityksen osalta?

 - Mitä haittavaikutuksia tunnistatte muutosesityksen osalta ja miten haittavaikutuksia voidaan pienentää?

 - Mihin käytännön asioihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota palveluverkkosuunnitelman toimeenpanossa?




1) Yleiset havainnot ja kommentit palveluverkon muutosesityksestä


Muutosesitys on laaja dokumentti. Humppilan kunta olisi toivonut päätöksenteon tueksi laajan asiakirjan lisäksi myös dokumentin keskeisimmät kohdat tiivistävää versiota.

Muutosesityksen pohjalla käytetyt Tilastokeskuksen väestökehitysarviot ovat Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan ongelmallisia siksi, että Tilastokeskuksen ennustamat kehityskulut eivät ole vuosikausiin toteutuneet koko maassa – tai etenkään Kanta-Hämeen alueella – edes suuntaa-antavasti ennustetulla tavalla.

Ennusteet ovat Kanta-Hämeen osalta menneet muuttoliikkeen osalta täysin alakanttiin, mutta toisaalta luonnollisen väestönkehityksen osalta yläkanttiin. Myöskään maahanmuuton vaikutuksia tai Ukrainan sodan pakolaisten Kanta-Hämeen alueelle sijoittumista ei Tilastokeskuksen ennusteissa ole kyetty ottamaan huomioon. Väestönmuutoksen eri skenaarioita ei käytännössä voida hahmottaa Tilastokeskuksen ennusteiden avulla.

Asiakirjan laajuudesta huolimatta muutosesityksestä ei Humppilan kunnan näkemyksen mukaan löydy taloudellisia perusteita esitetyille suurille palvelutason heikennyksille.

Palvelujen heikennykset Humppilassa tai laajemminkaan Lounais-Hämeessä eivät tule Humppilan kunnan näkemyksen mukaan tuottamaan säästöjä, vaan päinvastoin, heikentämään asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä.

Palveluverkon muutosesitystä koskien, Humppilan kunta korostaa lähipalvelujen merkitystä.

Julkisen liikenteen käyttö Humppilasta Jokioisten, Forssan tai Hämeenlinnan suuntaan on vaikeaa, sillä julkinen liikenne on vähäistä ja Humppilan väestö koko Kanta-Hämeen iäkkäintä.

Fyysiset lähipalvelut ja terveysasema eivät saa loppua Humppilasta. Taksit eivät tälläkään hetkellä riitä siihen, että ne kuljettaisivat ihmisiä hoitoon kauemmaksi – miten siis taksipalvelut voisivat riittää silloin, kun entistä useampi palvelu olisi kaukana?

Yhtälö on mahdoton ja kaikin tavoin haitallinen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Pitkien etäisyyksien kulkeminen on vaikeaa niin lapsiperheille, työssä käyville kuin etenkin ikäihmisille. Paljon sairastava työssäkävijä joutuu jäämään pois töistä, koska yhteen Hämeenlinnan sairaalakäyntiin on varattava koko työpäivä. Palvelujen katoaminen vähentää kunnan veto- ja pitovoimaa.

Lisäksi Humppilassa, etenkin Humppilan Lasin alueella sijaitsee hyvin merkittävä yritysten keskittymä. Myös alueen yritysten henkilöstö tarvitsee terveydenhuollon lähipalveluja.

Digitaaliset kanavat ovat monille hyvin haastavia käyttää – sähköiset yhteydet ovat seutukunnalla monin paikoin huonot, eivätkä ikäihmiset usein osaa käyttää digitaalisia palveluja.


Kokonaisuutena Humppilan kunnanhallitus katsoo, että palveluverkon muutosesitys on lainvastainen.

Hyvinvointialueudistuksen tavoitteista (Lähde: soteuudistus.fi):

”Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin ja hillitä kustannusten kasvua.”

Materiaalissa esitetyt muutokset eivät Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan lainkaan vastaa sote-uudistuksen tavoitteita eivätkä lain henkeä.



2) Esitettyjen toimenpiteiden mahdolliset vaikutukset edustamanne tahon palveluihin?


Toimenpiteet tarkoittaisivat Humppilan kunnan alueen terveyspalvelujen täydellistä romahdusta. Käytännössä esitys tarkoittaisi Humppilan hyvän ja toimivan terveysaseman sekä lääkäripalvelujen ja hammaslääkärin palvelujen loppumista Humppilassa.

Muutoksella olisi suuret haitalliset elinvoimavaikutukset ja haitalliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Muutosten vaikutukset on jätetty kunnolla arvioimatta. Humppilan osalta muutokset tarkoittaisivat väistämättä Humppilan alueen palveluiden heikentymistä ja mahdollisesti myös apteekin menettämistä. Lisäksi heikentävät vaikutukset näkyisivät Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan Humppilan alueen sekä koko seutukunnan yrittäjien ja yritysten henkilökunnan hyvinvoinnissa ja laajemminkin alueen elinkeinoelämässä.

Millä potilaat saadaan jatkossa hoidon piiriin? Julkiset yhteydet ovat vähäiset ja taksien määrä rajallinen. Korvaavat palvelut digipalvelut tai etäpalvelut eivät tulisi ratkaisemaan ongelmia. Humppilan asukkaat tarvitsevat fyysisiä terveydenhuollon lähipalveluita. Kaikkia asioita ei voi hoitaa diginä eikä etäpalveluina. Vaikka ongelma olisikin hoidettavissa digitaalisesti, kaikki eivät omista tai osaa käyttää älypuhelimia. Lisäksi ihmiskontaktien puute luo lisää yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

Yhteistyörakenteet Humppilan kunnan peruspalveluiden, kuten varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisotoimen, liikuntapalveluiden sekä muiden ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden osalta tulee turvata myös Humppilassa.

Miten palveluiden siirtyminen kauemmaksi tukee selvityksessäkin todettujen nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien kasvua sekä lisääntynyttä perheiden pahoinvointia tai ikäihmisten määrän lisääntymistä? Tästä näkökulmasta palveluverkon suunniteltu karsiminen vaikuttaa nimenomaisesti eniten heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin – ikäihmisiin, lapsiperheisiin ja nuoriin.

Ikäihmisten osalta palveluiden siirtyminen kauemmas vaatinee läheisten suurempaa panostusta ikäihmisten arjen asioiden sekä terveydenhuollon asioiden hoitamiseen. Mikäli tämä koetaan arjessa entistä haastavammaksi, tulee ikäihmisten palveluasumisen ja hoivapalveluiden tarve väistämättä entisestään lisääntymään. Tämä heikentää terveyttä ja hyvinvointia ja lisää kustannuksia.



3) Mitä hyötyjä tunnistatte muutosesityksen pohjalta?


Palvelun piiriin pääseminen olisi entistä vaikeampaa. Moni sairaus jäisi tällöin hoitamatta tai jopa kokonaan tunnistamatta, mikä tietysti säästää rahaa. Syynä tähän on se, että fyysisiä palvelupisteitä olisi aiempaa vähemmän ja ihmisten pääsy näihin jäljelle jääviin pisteisiin hankaloituisi esimerkiksi pitkien etäisyyksien ja hoitojonojen takia.

Tämä ei ole Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan moraalisesti kestävä tai oikeudenmukainen tapa toimia tai hakea näennäisiä säästöjä.

Osa väestöstä pystyy hyödyntämään digitaalisia palveluita. Heille digitaalisuuden lisääminen voi tuoda joitakin hyötyjä. He ovat kuitenkin vain pieni osa potilaskunnasta Humppilan kunnassa, jonka väestö on hyvinvointialueen ikääntyneintä.



4) Mitä haittavaikutuksia tunnistatte muutosesityksen osalta ja miten haittavaikutuksia voidaan pienentää?


Haittavaikutukset muutosesityksen toteutuessa olisivat musertavia:
palveluiden alasajo Humppilassa, asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden heikkeneminen ja Humppilan kunnan elinvoiman sekä pito- ja vetovoiman tuntuva lasku.

Haittavaikutukset olisivat valtaisat. Vaarana on negatiivinen näivettymisen kierre, jossa koko kunnan houkuttelevuus kärsii suuresti. Muutokset asettaisivat myös Kanta-Hämeen väestön keskenään hyvin eriarvoiseen asemaan. Nyt ollaan rajaamassa erityisesti maakunnan laidalla asuvien, kuten Humppilan, Ypäjän ja Tammelan asukkaiden mahdollisuutta saada tarvitsemaansa hoitoa.

Haittavaikutuksia voidaan pienentää sillä, että muutoksia ei tehdä ennen kuin vaikutukset elinvoimaan ja ratkaisujen vaihtoehtois- ja muutoskustannukset on kunnolla laskettu auki. On vältettävä esitetyn kaltaisia hätiköityjä ratkaisuja, niin sanottuja muutoksia muutosten itsensä vuoksi, jotta ihmisten terveys ja hyvinvointi ei kärsi. Humppilan terveysaseman alasajo ei varmasti tuo säästöjä. On käytävä aito keskustelu Humppilan kunnan, kuntalaisten ja päättäjien kanssa siitä, mitä säästöjä muutoksilla tavoitellaan.

Humppilan kunta on toistuvasti tuonut esille valmiutensa tarvittaessa laskea vuokratasoja ja kaikin tavoin edesauttaa palvelujen säilyttämistä. Myös korkeammat asiakasmaksut varmasti olisivat hyväksyttävämpiä, mikäli lähipalvelujen palvelutaso voidaan turvata.

Muutoksilla ei selkeästi voida osoittaa säästöjä. Muutosehdotus on pysäytettävä kokonaisuudessaan. Humppilan väestö on hyvinvointialueen iäkkäintä ja matka tulevan Assi-sairaalan palveluiden pariin on poikkeuksellisen pitkä, joten on perusteltua, että kunnasta löytyy omat lähipalvelut.

Selvityksen mukaan 73 % liikkuu sote-palveluihin autolla ja 12 % kävellen. On tärkeä huomioida, että Humppilan alueelta Forssan sairaalaan – Assi-sairaalan palveluista puhumattakaan on pitkä matka, ja kulkeminen sairaaloiden palveluiden pariin on kallista sekä hankalaa.

Ehdotus palveluverkosta asettaa asukkaat vahvasti eriarvoiseen asemaan sairaanhoidon kulkemiskustannusten suhteen. Liikkuvien palveluiden määrän tulisi olla varsin suuri, jotta tältä vältyttäisiin. Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan tämä ei tulisi myöskään tuomaan säästöjä.



5) Mihin käytännön asioihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota palveluverkkosuunnitelman toimeenpanossa?


Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tulee huomioida koko Kanta-Hämeen alueen kuntien elinvoiman säilyminen ja alueen asukkaiden tasavertainen kohtelu. Humppilassa terveyspalvelujen käyttäjiä on suhteessa paljon, ja matka Kanta-Hämeen keskussairaalaan palveluiden piiriin on pitkä. Tätä ei ole riittävästi huomioitu palveluverkkosuunnitelmassa. Kuntalaisten ja hyvinvointialueen henkilöstön kannalta on selvitettävä avoimesti, mitä palveluja ja toimintoja ollaan lopettamassa.

Todelliset oletetut nettosäästöt on kirjattava ylös. Samalla on kirjattava uuden vaihtoehdon rinnakkaiskulut, joita varmasti syntyy. Humppilan kunnanhallituksen näkemyksen mukaan Humppilan terveysaseman ja hammashoitolan ylläpito tulee tosiallisesti halvemmaksi kuin sen lopettaminen.

Toimeenpanovaiheessa on aidosti keskusteltava asioista ja vältettävä sanelua, jossa päätökset on ikään kuin valmiiksi tehty. Konkreettisten esimerkkien kautta on pohdittava, miten Humppilasta näiden muutosten myös olisi mahdollista päästä terveyspalvelujen pariin, eri ikäryhmien ja yleisimpien palvelutarpeiden osalta.


Humppilan kunnanhallitus


 

*****

 

 

Jaa sisältö

x